Salmer om morgen

402, Den signede dag

Af N.F.S. Grundtvig, 1826.

En salme fuld af lys og glæde, som Grundtvig oprindelig skrev til 1000-året for Ansgars ankomst til Danmark. Solen er her et billede på Gud; han giver liv til alt (vers tre til fem), han kysser os i aftenrøden (vers seks). Alt er i Guds hånd. Den signede dag betyder den velsignede dag, og salmen gør enhver kirkefest endnu festligere. Weyses lyse melodi stiger trinvist som solen gennem dagen og løfter de syngende.

Lyt til salmen her.

Læs salmeteksten her.

747, Lysets engel

Af B. S. Ingemann, 1837

Guds lysengel er hos Ingemann solen. Den går gennem himmelportene og fortrænger nattens skygge og mørkets magter. Solen er som Guds omsorg det, der give lys og varme til alle – store og små, drot og tigger. Dan Turèll fortæller, hvordan han som 10 årig besvimede i skolen, da billedet ramte ham i hjertet – så stort og voldsomt var det for ham.

Lyt til salmen her.

Læs salmeteksten her.

749, I østen stiger solen op

Af B. S. Ingemann, 1837

Ingemann og Weise er salmebogens svar på Lennon og McCartney. Let at synge, umiddelbart klart i sproget og sande evergreens. Hvis bryllupsgæsterne ikke kender denne salme, så kender de ikke salmebogen. Makkerparret skrev 7 morgen- og aftensalmer for børn, en til hver ugedag. De fleste er meget kendte, og denne møder mange allerede i skolen.

Lyt til salmen her.

Læs salmen her.

754, Se, nu stiger solen af havets skød

Af Jakob Knudsen, 1891

Denne store salme er muligvis den i salmebogen, der rummer mest lys. Jakob Knudsen skriver om lyset på livets og verdens kyst, og udtrykker det moderne menneskes kamp for at finde Gud i en virkelighed, som naturvidenskaben og fornuften har gjort entydig. I naturbillederne finder mennesket Gud, så solopgangen er ikke blot natur, men et vidnesbyrd om Skabelsens, Bibelens, Trosbekendelsens og kristendommens Gud.

Lyt til salmen her.

Læs salmeteksten her.

Gå tilbage til oversigten.