Musikstykker til udgang

Bryllupsmarch, fra "En skærsommernatsdrøm"

Af Felix Mendelssohn, 1809-1847

Det er med god grund, at dette er blevet et af de mest kendte stykker bryllupsmusik overhovedet. Mendelssohns musik til et af de mest muntre og elskede stykker af Shakespeare er et festfyrværkeri, og får orglet til at klinge som et helt orkester. Musikken egner sig godt som afslutning på ceremonien i kirken.

Lyt til musikken her. 

C-dur, Maestoso e vivace, fra Orgelsonate nr. 2 i c-mol

Af Felix Mendelssohn, 1809-1847

Et brusende og overstrømmende stykke, hvor orglet nærmest flyder over i glæde. Vidunderbarnet Mendelssohn levede et kort men intenst liv, og modsat den senere romantiske myte om den lidende kunstner, var hans tilværelse i det store og det hele lykkelig. Det fornemmer man i dette stykke.

Lyt til musikken her.

Menuet Gothique, fra Suite Gothique

Af Léon Boëllmann, 1862-1897

Man tænker straks på de franske, gotiske katedraler når man hører Boëlmanns musik, og han var da også organist i 1800-tallets romantiske Paris. Menuetten fra hans iørefaldende "Gotiske Suite" har et elegant fransk touch, og er en både pompøs og dansende udgangmusik.

Lyt til musikken her. 

Jesus, bleibet meine Freude, fra kantaten "Herz und Mund und Tat und Leben"

Af Johann Sebastian Bach, 1685-1750

Mon ikke Bach selv var klar over, at han med denne sats havde skrevet en ørehænger? I hvert fald sørgede han for, helt usædvanligt, at den blev spillet hele to gange i hans kantate, så folk fik mulighed for at nyde den lette og lyse musik en ekstra gang. Bonusinfo: hvis man lytter godt efter, kan man høre en salmemelodi (som i salmebogen hedder "Nu velan, vær frisk til mode") ligge gemt inde i den dansende sats.

Lyt til musikken her.

Air, fra 3. orkester suite

Af Johann Sebastian Bach, 1685-1750

Et fortryllende stykke musik, som er blevet opført i utallige versioner, og har inspireret bl.a. Procul Harum, Bobby McFerrin og mange andre. Det senere øgenavn "Air on a g-string" har ikke noget med lingeri at gøre, men stammer fra et arrangement hvor solostemmen udelukkende spilles på violinens g-streng. Air (som for øvrigt betyder "arie") kan være et smukt og inderligt alternativ til den mere udadvendte og bragende bryllupsmusik.

Lyt til musikken her.

Festpræludium ved Aarhundredeskiftet

Af Carl Nielsen, 1865-1931

Et stykke fuld af optimisme og fremtidstro, komponeret for at fejre indgangen til det 20. århundrede. Det er oprindelig for klaver, og blev trykt i komponistens håndskrift i Politiken nytårsdag 1901. Siden er dette populære stykke ofte blevet spillet på orgel, og kan også med stor effekt markere ind- eller udgangen ved en vielse.

Lyt til musikken her.

Præludium i C-dur

Af Johann Sebastian Bach, 1685-1750

I modsætning til de store, pompøse og komplekse orgelværker, er dette et enkelt og perlende stykke.  Som et glas musikalsk champagne, der straks sætter en i festlig stemning.

Lyt til musikken her.

Prins Jørgens March

Af Jeremiah Clarke, 1674-1707

Den oprindelige titel er "The Prince of Denmark´s March", da det blev komponeret omkring 1699 til ære for den danske prins Jørgen, som blev gift med prinsesse Anne af England. Marchen er meget populær til bryllupper i både Danmark og England, og blev også anvendt som indledningsmelodi i BBC´s radioudsendelser under 2. verdenskrig.

Lyt til musikken her.

Gå til musikstykker til indgang.

Gå tilbage til oversigten.