Salmer om livet som menneske og kristen

14, Tænk, at livet koster livet

Af Jørgen Gustava Brandt, 1985

”Tænk, at livet koster livet” – livets pris er livet! ”Kom med glæde! Vær til stede!” Der er næsten noget ordsprogsagtigt over Jørgen Gustava Brandts intense og sanselige salme. Den er et udbrud af forundring og taknemmelighed over livet – og en lovsang til Gud, der har givet os det. Ole Schmidts på én gang kåde og alvorlige melodi har siden 2009 haft konkurrence af Bent Fabricius-Bjerres måske mere folkelige melodi.

Lyt til samlen her.

Læs salmeteksten her.

46, Sorrig og glæde

Af Thomas Kingo, 1681

Kingo er en af de betydeligste digtere fra barokken, og denne salme er måske hans største – en meditation over begreberne ”skæbne” og ”lykke”. Livet giver både sorger og glæder, og det absolutte bekymringsløse liv findes ikke i denne verden, men kun hos Gud, så led ikke forgæves på denne jord. Flot og alvorsfuld salme på en gammel popmelodi fra 1670, der passer til de største dage i livet.

Lyt til salmen her.

Læs salmeteksten her.

321, O kristelighed

Af N. F. S. Grundtvig, 1824/53

Oprindelig en del af Grundtvigs lange digt ”De levendes land”, som er et af de skønneste og rigeste digte på dansk. Det er en stor og lys salme, med en masse billeder og referencer: Vi er både dødelige mennesker, men også Guds børn, bestemt til evigt liv.

Lyt til salmen her.

Læs salmeteksten her.

522, Nåden er din dagligdag

Af Johannes Møllehave, 1985

Hvad betyder egentlig ordet ’nåde’? Det udfolder Møllehave her. På latin hedder nåde ’gratia’, og nåden er som enhver gave ’gratis’. ”Tro og håb og kærlighed / får vi kun af nåde”, slutter Møllehave af med henvisning til Paulus’ berømte ord i 1. Korintherbrev 13. Sådan må vi også tage imod kærligheden fra den elskede: som en gave, et udslag af nåden i vores liv.

Lyt til salmen her.

Læs salmeteksten her.

Gå tilbage til oversigten.