Salmer om lovsang og tak

2, Lover den Herre, den mægtige konge med ære

Af Joachim Neander, 1679.

En uforbeholden og festlig lovsangssalme, som stammer helt tilbage fra baroktiden. Hele verden, "alt som har ånde", opfordres til lovsynge Gud, som bringer os mennesker lykke og tusind velsignelser. Salmen blev skrevet i 1600-tallet og har været populær lige siden, og er en festlig indledning på en gudstjeneste eller ceremoni.

Lyt til salmen her.

Læs salmeteksten her.

10, Alt, hvad som fuglevinger fik

Af N.F.S. Grundtvig, 1851

Tænk at kunne flyve højt under himlen som fuglen og synge livsglæden ud. Det kan vi ifølge Grundtvig, når vi synger. Vores vinger er tanken og talen – og allerhøjest flyver vi, når bruger de evner i sangen – især i lovsangen til Gud for hans godhed og nåde. Thomas Laubs smukke melodi løfter sig med samme lethed som fuglen en sommerdag.

Lyt til salmen her.

Læs salmeteksten her.

11, Nu takker alle Gud

Af Martin Rinckart, 1636

Den tyske præst Martin Rinckart havde egentlig skrevet salmen som et bordvers, men den fik hurtigt stor udbredelse som den ultimative takkesalme til Gud. Det understreges af Johann Crügers festlige melodi. I salmens lange historie har den været brugt ved både takke- og sørgegudstjenester efter slag og fredsslutninger. Herhjemme bruges den ofte ved festgudstjenester, konfirmationer og bryllupper m.m.

Lyt til salmen her.

Læs salmeteksten her.

Gå tilbage til oversigten.