• Begivenheden har allerede fundet sted.
Torsdag d. 14. november 2019, Kl. 19:30 til kl. 22:00

EN AFTEN MED EMANUEL GREGERS

Hvis man i dag nævner ordet folkelige film (og især i forbindelse med Nordisk film),vil langt de fleste af os, øjeblikkeligt også tænke Erik Balling og det med fuld ret!

Men før Balling har der også hos Nordisk film været andre, der har skabt folkelige film og - ligesom Balling - lavet rigtig mange!

Først og fremmest Emanuel Gregers, der fra stumfilmstiden og frem til halvtresserne skabte et væld af folkelige film: Odds 777, Tummelumsen og Rasmines brudefærd for blot at nævne nogle!

Ser man i nutiden tilbage på Gregers og Nordisk films virke, er der dog især to film, der skiller sig ud, af årsager man måske havde lidt sværere at værdsætte da de blev skabt!

(Foto: Nordisk Film)

Den ene er Sørensen og Rasmussen. Det er historien – i øvrigt bygget på et radiohørespil af Flemming Lynge – om da Frederik Den Syvende og hans hustru Grevinde Danner tog på ferie i Jylland – langt væk fra alle rænkespillene i hovedstaden og ved hoffet på Frederiksborg.

Da hører kongen om en samling oldsager (hans store interesse) på en mindre herregård, han ikke kender, men de tager derhen og en skøn forvekslingskomedie kan begynde!

Sørensen og Rasmussen bliver kort sagt en hovedingrediens i den historiske bølge, der skyller hen over Danmark i besættelsestiden første tid meget træffende blev kaldt, Konge og folk, og som sammen med Reesens operette Farinelli og ikke mindst alsangen var en måde at se Danmark på, nu da politikerne til dels havde givet op!

(Foto: Nordisk Film)

Den anden film er Biskoppen, der er skabt midt under besættelsen i 1943. Vi er på Snarø (Filmen er optaget på Orø), hvor den unge præst med en lille datter er enkemand. Præsten har brug for en ny husbestyrerinde da pigen i huset er blevet gravid, dog ikke med præsten!

Samtidigt bliver menighedsråd og øens befolkning umådeligt optaget af, hvad der sker i præstegården. Den nye husbestyrerinde, der ansættes, er både ung, smuk og sød og københavner – og så kan alt det jo ske, som ikke må ske i en præstegård!

Da menighedsrådet klager til provsten over forholdene i præstegården, ankommer snart efter en biskop til øen, men hvilken biskop! Snarø bliver i grunden aldrig rigtig sig selv efter denne bispevisitats, men det i grunden også rigtig godt!

Det lyder jo som en rigtig folkekomedie, men må jeg minde om at folkeligt på dansk kan betyde, festligt og underholdende, så enhver kan forstå det, men også lig med noget, der indeholder kvalitet!

Kvaliteten er netop det, der præger disse to film!

Den sidste især, fordi den i nutiden næsten dokumentarisk skildrer det landsbysamfund, som vore forældre og bedsteforældre levede i – og hvor nogle af os selv er født og levede i – til vi og tiden blev en anden!

Naturligvis byder aftenen kun på klip fra de to film – men nok til at illustrere, hvilken filmisk begavelse Emanuel Gregers var! Også så meget at han vækker til eftertanke i dag – som en slags samtidstolker!

Hjertelig velkommen.

Erling Christiansen